Billion Dollar Babies
Chemical God

Tracks
01. I Want To See You Burn
02. Everyone’s In Love With A Chemical God
03. The Junkies Ball
04. One
05. Why Don’t You Put Up A Fight
06. Election Day
07. President Payne
08. When The Light Goes Out
09. The Nightmare Began
10. The Man I Am
11. House Of Dreams


Band:
Frankie Rich - vocals
Pat Kramer - guitar & vocals
Max Lander - guitar
& vocals
Danny Dread - drums & vocals
Ewil 13 - bass & vocals


Discography:
Ladies First (EP 2005)
Back for More (EP 2006)
Stand Your Ground (EP 2007)
Die For Diamonds (2011)
House of Dreams Pt. 1 (EP 2012)


Guests:
Nic Lester - bass & vocals (2, 6 & 7)
Jon Silver - guitar & vocals (2, 6 & 7)
Anthony Fox - drums & vocals (2, 6 & 7)


Info:
Produced by Rikard Löfgren
Vocals recorded by Rikard Löfgren at Leon Music Studios, Karlstad, Sweden
All music recorded by Erik Berglund at BoomTown, Borlänge, Sweden, except track 2, 6 & 7 recorded by Rikard Löfgren at Leon Music Studios
Mixed and mastered by Rikard Löfgren at Leon Music Studios
Additional engineering on track 2, 6 & 7 by Gustaf Ydenius
Artwork and design by Frankie rich
Band photos by Simon Hjortek
Cover photo by Frank Thunström

Released 2015-01-29
Reviewed 2016-01-17

Links:
billiondollarbabies.nu
youtube
metalville

Från Dalarna och Falun kommer bandet Billion Dollar Babies som inte direkt skapat det mest rockiga skivomslag jag någonsin sett. Deras nya album heter Chemical God och det bjuder på elva låtar, det är också deras första album på skivbolaget Metalville som brukar har bra skivor i sina utgivningar, sällan dock några fantastiska skivor. Svenskarna sägs vara inspirerade av amerikanska spektakelrockare såsom Alice Cooper W.A.S.P, Kiss och så vidare och det är väl ingen tokig jämförelse för det musikaliska ligger åt det hållet.

Melodiös tung hårdrock med tydliga refränger, det känns inte som man behöver skriva så mycket mer om det stilistiska. Hygglig sångare, ganska klassisk rockröst. Överlag bjuder bandet inte på några krusiduller eller atypiska inslag, förutom kanske det avslutande spåret som stilistiskt skiljer sig lite från resten av albumet med lite känsla av karneval. Det är rakt på sak, bra producerat och hyfsat varierat, ett album som fungerar bra och vänder sig till en ganska bred publik skulle jag kunna gissa.

Ett väldigt bra album, knappast nyskapande eller nytänkande men det fungerar väldigt bra. Det bör tilltala ett väldigt brett spektrum av rockfanatiker och jag har svårt att se att de kommer att skrämma bort fans med annat än skivomslaget. Det här är ett band och ett album som borde kunna nå relativt stor framgång, musikaliskt är det riktigt bra, bland det bästa jag hört bland jämförbara band och album. Så om ni gillar något av nämnda band kan jag varmt rekommendera detta album för att det är ett riktigt bra album.

Sista spåret sticker naturligt ut med tanke på dess annorlunda karaktär i jämförelse med övriga spår på albumet, det är också ett väldigt bra album och en riktigt vass avslutning. I övrigt är titelspåret Everyone’s Involved With a Chemical God vasst och hyggligt minnesvärt men kanske att femte spåret Why Don’t You Put Up a Fight kan benämnas som en riktigt vass låt med stor hitpotential. Summa summarum blir ändå att Chemical God är ett riktigt vasst album, det är definitivt värt att kolla upp.

HHHHHHH

 

Label: Metalville
Tre liknande band: Rob Zombie/Alice Cooper/W.A.S.P
Betyg: HHHHHHH (5/7)
Recensent: Daniel Källmalm


read in english