Art X
The Redemption of Cain

Tracks
01. Memoriae
02. Knowledge & Death
03. The First Sacrifice
04. The Second Sacrifice
05. Crime, Pain and Penance
06. Lilith
07. Lucifer
08. A Wife's Love
09. The Keeper
10. Eden, Finally...


Band:
Gabriele Bernasconi - vocals (as Cain)
Blaze Bayley - vocals (Adam)
Selina Iussich - vocals (Eve)
Roberto Tiranti - vocals (Abel)
André Matos - vocals (Angel of God)
Amanda Sommerville - vocals (Lilith)
Tim Aymar - vocals (Lucifer)
Lucia Emmanueli - vocals (Cain's Wife)
Zachary Stevens - vocals (Keeper of Eden)
Luca Princiotta - guitars, arrangements and production
Oliver Palotai - keyboards, orchestral arrangements & FX
Steve DiGiorgio - bass guitar
Giuseppe Orlando - drums


Discography:
Debut


Guests:
Ivan Mastrosimone - guitar solo


Info:
All songs written bt Gabriele Bernasconi
Executive producer Fulvia Trinca Colonel
Cover artwork by Eliran Kantor

Released 2016-10-28
Reviewed 2016-10-26

Links:
art-x-music.com
youtube
metalville

Det är en bitter historia utan stolthet bara ett långt dystert förfall som Konst Kryss berättar. Det är ett projekt av en herre vid namn Gabriele Bernasconi som berättar historien om Kain, tidernas värsta massmördare om man ska tro Bibeln. Det är bara det att Bibeln inte riktigt är logisk för att så vitt man kan läsa i den korta biten om Kain och Abel så var de två och Adam och Eva de enda personerna men i nästa kapitel har Kain en fru – var kom hon ifrån? Och vem vigde dem? Det var ju inte så att det fanns ett överflöd av präster. Fruarna verkar bara dyka upp som namn, kanske skapade Gud ett gäng kvinnor för alla söner men strunt i det nu och låt oss fokusera på Kains historia som berättad av Bernasconi.

Musikaliskt är det melodiös progressiv hårdrock i operatiskt format med flera sångare, körer och diverse andra prylar i historieberättandet. Snyggt producerat och med bra melodier, kompetenta sångare och så vidare. Det är ett kompetent utfört album som berättar sin historia på ett ganska snyggt och varierat sätt. I Bibeln är Kains historia kort, och det är den även på detta album trots att Lilith och Lucifer hälsar på, något man inte kan läsa om i Bibeln – kanske är sagan om Kain lite väl knapphändig och han får sin upprättelse med detta album trots att det är en ganska tragisk historia som berättas.

Det är ett schysst album, låtarna är generellt bra men jag tycker att det dör av lite mot slutet, de avslutande spåren känns inte som att de tillför något. Inledningen är bättre än avslutningen tycker jag – kanske samma sak kan sägas om källan till historien, eller kanske inte. Jag gillar sånginsatserna rakt igenom, det är definitivt en samling kompetenta sångare och musiker som skrapats ihop till detta album och alla håller en mycket hög kvalité. Vad jag saknar är en riktigt vass hitlåt, något som verkligen griper tag i mig – historien är okej men inget fantastiskt och när allt tar slut är det mest troligt att man inte minns speciellt mycket av vad man hört.

Jag gillar de första orden och låten som följer dem, även fjärde låten är riktigt skön men allteftersom album tuggar vidare så tröttnar jag lite. Så även om det är kul är det ett album som är ganska svårt att verkligen gilla, det är kul och historien om Kain är inte så tokig när man kryddar den med lite hårdrock.

HHHHHHH

 

Label: Metalville
Tre liknande band: Kamelot/Savatage/Angra
Betyg: HHHHHHH (4/7)
Recensent: Daniel Källmalm


read in english