Arcade Messiah
II

Tracks
1. Moon Signal
2. Red Widow
3. Black Dice Maze
4. Gallows Way
5. Fourth Quarter
6. Via Occulta
7. Read The Sky
8. Start Missing Everybody
9. The Four Horsemen


Band:
John Bassett


Discography:
Arcade Messiah (2014)


Guests:


Info:
Recorded and produced by Erik Wiss in Peekroom Studios

Released 2015-11-27
Reviewed 2016-01-03

Links:
arcademessiah.com
bandcamp
youtube
stereohead

John Bassett är tillbaka med det andra albumet från hans instrumentala metalprojekt Arcade Messiah som helt enkelt fått titeln II. Den har en häst på framsidan, ett omslag som stilistiskt påminner en del om det föregående albumet. Bassett känd som KingBathmats frontman är en flitig herre med tre soloalbum (två som Arcade Messiah och ett i sitt eget namn) under de senaste två åren, detta album släpptes för ungefär en månad sedan så det är en del av den stora hög jag har att jobba ikapp när det gäller recenserandet.

Instrumental metal, progressivt, mörkt, storslaget, dramatiskt, varierat och intressant – så kan man enkelt beskriva detta album. Det är inte överdrivet komplext, det är ändå relativt enkelt att ta till sig och kanske även fatta tycke för. Riktigt grym produktion, bra driv i låtarna med en pampig känsla – jag personligen har aldrig varit en massiv fanatiker av instrumentalmusik men i detta fall har Bassett verkligen lyckats väl och man saknar inte en sångare eftersom musiken är byggd på det sätt som gör att man inte behöver, eller ens ser ett behov av en sångare. En kvalitetsproduktion helt enkelt.

Det är riktigt vasst på alla plan, det är fängslande och gripande genom hela albumet och jag kan inte se något negativt att säga om det. Alla låtar håller riktigt hög klass, det är bra driv i låtarna och de många dimensionerna i musiken gör att man inte kan sluta lyssna och imponeras av vad man hör. Den här Bassett är onekligen en riktigt vass musikalisk konstnär och hans andra Arcade Messiah alster är ett av de absolut bästa instrumentala metalalbumen jag hört – riktigt imponerande.

Jag har kanske inget favoritspår på albumet, det är bra rakt igenom och alla låtar håller en riktigt god kvalité. Jag kan definitivt rekommendera detta album för att det tillhör de bästa från förra året, så det går definitivt inte att undgå att imponeras av vad Arcade Messiah har att erbjuda oss. Jag ska också tillägga att det inte finns någon ursäkt till att inte skaffa detta album eftersom du kan köpa det digitalt för vilket pris du vill från Arcade Messiahs bandcampsida och jag kan lova att det är värt pengarna.

HHHHHHH

 

Label: Stereohead Records
Tre liknande band: John Bassett/KingBathmat/Genesis
Betyg: HHHHHHH (5/7)
Recensent: Daniel Källmalm


read in english