Stream City
Hoax

Tracks
1. Dystopia
2. Poltergeist
3. The Hoax
4. Epoch Of Revolution
5. Witch Hunt
6. Hail the Machine
7. Sea Of lies
8. Dying Suns
9. Manipulator
10. I, the Watcher Of Earth
11. Prelude To An End
12. Clock of Immortality


Band:
Dion Lambrecht Finne - vocals & guitar
Mikkel Furbo - drums
Mattias Rasmussen - bass
Christian Hjort Lauritzen - violin & keys


Discography:
Debut


Guests:


Info:
Produced by Simone Mularoni
Cover artwork by Felipe Machado Franco

Released 2015-02-02
Reviewed 2015-01-18

Links:
prime collective

En dansk bluff, det är vad vi erbjuds i Stream Citys debutalbum som kallas Hoax och har ett lustigt skivomslag. Det ser dramatiskt ut och låtarna bjuder på tematik kring manipulation och bedrägeri. Annars sägs Stream Citys musik vara rotad i punkens värld, rotat i ett starkt gör-det-själv-tänkande sägs det vara. Det har jag hört förr, i liknande stil beskrevs Siamese Fighting Fish och deras album var fullständigt lysande. För de som är lite rotade i den underjordiska scenen kanske Stream City är ett bekant namn då de fått fina omnämnande för de två EP-skivor de tidigare släppt. Men nu är det alltså dags för debutalbumet som går i blufferiets tecken, allt är inte alltid som det verkar kanske man kan säga. En sak jag kan säga är att det är ännu ett av dessa band som tagit sitt namn från en ort, denna gång en svensk ort översatt till engelska.

Progressivt, punkigt, hårdrockigt och dramatiskt är hur man beskriva vad Strömstad har att erbjuda. Låtarna bjuder på bra energi, överraskande tempoväxlingar och stilväxlingar, de bjuder på en massa spännande saker och en hel del av dem sådana som man verkligen inte kunnat förutse. Det är ganska klurig musik som kräver en viss tid för att komma in i. Annars är produktionen riktigt bra, ljudbilden imponerar och det man kanske kan anmärka lite på är sångaren som inte har den bästa röst jag någonsin hört men samtidigt tycker jag att han fungerar väldigt bra ändå. Väldigt varierat album dessutom vilket gör att speltiden inte känns alltför lång, men det kan ju också bero på att dussinet spår på albumet inte tar längre tid än 47 minuter.

Ett bra album, riktigt jävla bra i sina bästa stunder då det är en fantastisk upplevelse att lyssna på Strömstad. Riktigt sköna melodier, bra drama och om du någonsin undrat hur man gör en låt som heter Poltergeist kan ni bara lyssna på detta albums andra spår för jag tror inte det går att göra. Dock tycker jag att albumet tappar lite kvalité mot slutet och slutar definitivt inte alls lika bra som det börjar, vilket är lite synd eftersom albumet under en tid var på väg mot sex poäng. Men att det tappar mot slutet kan man leva med eftersom det fortfarande är ett riktigt vasst album som man gärna lyssnar på fler än en gång, kanske tolv.

Jag nämnde tidigare Poltergeist, det är ett asgrymt spår, så intressant, underhållande och spännande att man gärna kör det ett par gånger på repeat innan man går vidare. Jag är imponerad av det spåret, onekligen. Men det finns fler, titelspåret The Hoax är ett annat sådant där dramatiskt höjdarspår som jag imponeras storligen av, allt sätter an en god ton från början men det bästa finns här i början och albumet tappar som jag tidigare nämnt lite mot slutet. Det förtar dock inte det faktum att Stream Citys debutalbum glänser ordentligt och jag kan varmt rekommendera att ni tar er en titt på det.

HHHHHHH

 

Label: Prime Collective
Tre liknande band: Siamese Fighting Fish/Syqem/I-Exist

Betyg: HHHHHHH (5/7)
Recensent: Daniel Källmalm

read in english