Shardborne
Living Bridges

Tracks
1. Not That, Axis
2. Qualia
3. Living Bridges
4. Moving Magnetic North
5. Mind The Gap
6. Looking Down At The Sky From Above
7. Room Within A Room


Band:
Ciaran Culhane - Guitar
Eoin Culhane - Guitar
Cormac O'Farrell - Bass
Ben Wanders - Drums


Discography:
Aeonian Sequence (EP 2011)


Guests:


Info:
Recorded by Ben Wanders and Ciaran Culhane
Mixed and Mastered by Jamie King
Artwork by Duncan Storr

Released 2015-07-10
Reviewed 2015-08-03

Links:
shardborne.com
youtube

out on a limb

Shardborne från Limerick i Irland är här med sitt första album Living Bridge, de släppte en EP 2011 som verkar ha fångat vissas intresse och nu är det alltså dags för deras första album. Snyggt skivomslag, väldigt snyggt. Kvartetten beskrivs som väldigt kunniga musiker med progressiva idéer och liknande. Den örnögda har också redan noterat att bandet inte har någon sångare utan att irländarnas musik är instrumental.

Så det är alltså instrumental rock/metal med progressiva inslag, komplexa låtstrukturer, och så vidare. Ganska atmosfäriskt, väldigt gitarrdriven musik men det är givetvis mer än så. Det byggs upp runt melodierna, och bandet rör sig väldigt fritt då de inte är begränsade av ett behov att ha sångare som driver låtar med verser och refränger. Vad de gör är att verkligen bygga låtar som känns just byggda för att vara instrumentala, det är låtar som har ett driv och en riktning. Väldigt välkomponerad musik och riktigt välproducerad, kanske att albumet med en speltid om 51 minuter blir en aning lång – det hade kunnat vara lite mer direkt än det är.

Men det är ett riktigt bra album, bra låtar med bra driv, energi och känsla. Det enda man kan klaga på är att albumet är 5-6 minuter långt, det hade kunna kapa så mycket utan att tappa något innehåll och på så vis skapa ett ännu mer direkt och kvalitativt album. Det är dock att vara lite petig att anmärka på det för att det handlar om en småsak i det stora hela och jag måste tillstå att detta album är både intressant och tankeväckande, Living Bridges är definitivt ett av de vassaste instrumentala rockalbumen jag hört och ett av inte alltför många som drar fördel av att inte behöva begränsa sig efter en sångare och allt vad den saken innebär. Väl värt att titta närmare på, speciellt ni som gillar progressiv musik eller instrumental rockmusik.

Jag har svårt att välja ut ett spår som sticker ut på detta album, alla sju håller riktigt bra kvalité och känns väldigt tilltalande på alla sätt. Så det finns egentligen inget att tveka på, det är ett album ni bör titta närmare på – jag tror inte att ni kommer att ångra det.

HHHHHHH

 

Label: Out On A Limb Records
Tre liknande band:
Canvas Solaris/Scale the Summit/Between the Buried and Me
Betyg: HHHHHHH (5/7)
Recensent: Daniel Källmalm

read in english