Rentap
Summoning the Sun

Tracks
1. Come Through the Fire
2. Upside Down
3. Insane
4. Break These Chains
5. Future World Skies


Band:
Phi Nix- Vox
Nik- Guitars
Yoep- Guitars
Bart- Bass
Yuma- Drums


Discography:
Debut


Guests:
Bart Hennephof


Info:
Recorded, mixed and mastered by Yuma van Eekelen and Bart Hennephof at Final Focus Studio

Released 2013-11-23
Reviewed 2014-02-03

Links:
rentapband.com
youtube
bandcamp

En sak som är skoj (och inte alltid lika skoj) med att skriva för Hallowed är hur många som skickar material till oss, både band som promotar sig själva och skivbolag samt promotionbyråer vill att vi ska skriva några rader om deras musik. Självklart är det inte alltid möjligt med tanke på hur mycket material vi får och hur mycket tid det tar att lyssna in sig på och skriva om ett band. För mig är det slumpen som avgör vilka album som blir recenserade, inget band väljs bort. Idag föll slumpen på Nederländska bandet Rentap som kontaktade mig för en tid sedan och önskade att jag skrev en recension om deras debut EP, och varför inte göra dem till lags?

Det är ett kvinnofrontat band, en kvintett där några av medlemmarna är välkända från andra band. Och kvinnofrontat från Nederländerna, det brukar vara ett gångbart recept med tanke på hur många kompetenta sådana band jag stött på under åren. Rentap har valt ett omskakande namn, det är Malaysiska och betyder ungefär ”skakaren av världen” (shaker of the world har de översatt namnet till), ett namn som känns som att det bör förplikta då det gavs till en krigare som var långt för sin tid. Så de bör helst vara både före sin tid och omskakande för att glänsa.

Det är modern hårdrock, bra energi och stark sång. Inte mycket av det där operatiska som ofta kommer från Nederländerna, det är mer rakt på även om musiken växlar om en del i tempo och kraft. Ofta tungt med ett starkt riffande, lite inspirerad av klassiska storheter samtidigt som det bjuder på något fräscht men samtidigt rått. Kanske inte före sin tid men definitivt av sin tid och imponerande framfört och producerat. De fem låtarna är dessutom ganska varierade utan att för den skull bli spretigt, sångerska Phi Nix håller samman allt med sin sång som en röd tråd. En annan röd tråd är gitarrspelet som känns väldigt distinkt och ledande.

Definitivt en stark EP, fem väldigt bra låtar och en sångerska som kan knäcka ben med sin starka, dominerande röst. Imponerande. Jag gillar verkligen denna EP, det visar ett riktigt bra band och tycks dessutom väcka vissa förväntningar inför framtid kompositioner. Ett album skulle inte sitta helt fel, det är något att se fram emot. Inte för att de tillkännager några planer på ett album men ändå.

Bäst är väl egentligen alla låtar och jag har svårt att välja ut en enskild favorit även om Insane känns som den som bör gå hem i flest läger då den känns mest kommersiellt gångbar. Definitivt en EP som ni bör titta närmare på, ni kan strömma den från bandets bandcampsida om ni är nyfikna. Jag har lyssnat ett antal gånger nu och kan definitivt säga att jag rekommenderar Summoning the Sun.

HHHHHHH

 

 

Label: Independent
Tre liknande band: Absynth Aura/Kosmo Bitch/Evanescence
Betyg: HHHHHHH (5/7)
Recensent: Daniel Källmalm

read in english