John Bassett
Unearth

Tracks
1. Stay Away From The Dark
2. Survival Rate
3. Nothing Sacred
4. Unearth
5. Pantomime
6. Kylerhea
7. Tv Is God
8. Keep Dear
9. Something That's More Worthwhile
10. Comedian


Band:
Vocals, Guitars, Bass, Keyboards, Theremin - John Bassett
Drums - Nathan A Summers & John Bassett


Discography:
Debut


Guests:


Info:
Recorded, produced, mixed and mastered by John Bassett,

Released 2014-03-31
Reviewed 2014-03-19

Links:
johnbassettmusic.com
youtube
bandcamp
stereohead records

Känd från kungen av badrumsmattor är John Bassett, som sångare och låtskrivare har vi hört hans stämma och verk senast i ett par album 2013. Nu är denna Bassett tillbaka med ett nytt album, hans första soloalbum som fått namnet Unearth. Med erfarenhet av vad jag hört från KingBathmat så finns det ju en hel del att hoppas på när det gäller detta album, sedan är ju alltid frågan om potentialen uppfylls eller ej. Ganska intressant skivomslag får vi åtminstone, och tio spår som kräver 45 minuter av din tid om du vill ta dig igenom allihop. Men vad kan vi då finna bakom detta omslag och dessa 45 minuter?

Progressiv rock är vad det handlar om, väldigt melodiöst, inte lika kraftfullt som KingBathmat men stilistiskt ganska likt. Bra balans mellan de olika elementen i musiken och en väl balanserad produktion. Det handlar om musik med stort djup, med variation och med känsla. John Bassett har en riktigt bra röst för vad han gör, han har också en mycket bra berättarröst för sitt musikaliska berättande. På många sätt ett imponerande album som definitivt bör trycka på rätt knappar för den som uppskattar KingBathmat.

Imponerande är ett lämpligt ord för detta album, en lämplig beskrivning av ett imponerande album helt enkelt. Det är definitivt ett album som trycker på rätt knappar för mig, en skön ljudbild, ett berättande som engagerar och ett djup som väcker mitt intresse. Kanske är det till och med bättre än huvudbandet? Nej, det skulle jag väl inte välja säga att det är, men det är trots det fantastiskt bra i sina bästa stunder.

Bäst är inledande spåret Star Away From the Dark som imponerar storligen men samtidigt är det kanske lite negativt för albumet att det börjar på det sättet eftersom det känns lite som att resten av albumet inte kan leva upp till löftet från det första spåret. Givetvis är det en sanning med modifikation då resten av albumet är väldigt bra men inget av de följande nio spåren är så bra som det spår som inleder albumet vilket är lite synd. Samtidigt är det ingen större sak med tanke på hur bra hela albumet faktiskt är. Imponerande är ett ord man kan komma att tänka på, ett varmt rekommenderat album, speciellt för den som uppskattar Bassetts huvudband.

HHHHHHH

 

Label: Stereohead Records
Tre liknande band: KingBathmat/Genesis/Steve Hackett
Betyg: HHHHHHH (5/7)
Recensent: Daniel Källmalm

read in english