Dire Peril
Queen of the Galaxy

Tracks
1. My Vengeance Is Everything (Chaos Reigns)
2. Space Invaders
3. Queen of the Galaxy
4. Something About You


Band:
Norman Skinner - Vocals
Jason Ashcraft - Guitars
Jearme Greathouse - Guitars
Jeremiah Bear - Bass
Ben Jackson - Drums


Discography:
Astronomical Minds (EP 2012)


Guests:
Brittney Hayes - Vocals (track 3)
Tony Cordisco - Guitars (track 2)


Info:
Norman Skinner - Recording (vocals)
JK Northrup - Recording, Mixing, Mastering
Sean "Zombie" Walusko - Cover art

Released 2014-09-26
Reviewed 2014-09-26

Links:
youtube
reverbnation
bandcamp
deadinsiderecords

Sexig rymdrock kan tänkas vara amerikanska Trängande Faras andra EP Galaxens Drottnings melodi. Vi bjuds på tre spår från jänkarna som också ser till att bjuda lyssnaren på en Boston-cover. Kvintetten jämförs gärna med band som Iced Earth och så vidare och de tycks gå väl hem hos många recensenter, en påstod till och med att bandet bjuder på unik sci-fi power metal. Han kan inte ha hört talas om ett par tyska power metal band som Iron Savior och Scanner för att nämna ett par sci-fi power metal band.

Kort och koncist med tjugo minuters speltid på fyra spår. Hygglig variation över dessa fyra. Annars ganska typisk power metal av den amerikanska skolan, kanske med ett och annat europeiskt drag. Sångaren låter dock väldigt amerikansk och har hygglig pondus i sin stämma, i tredje spåret får vi också lite kvinnlig stämma för att piffa upp det hela lite. För tiden och stilen ganska typisk produktion, varken mer eller mindre. Solid produkt sett till helheten, ingenting som direkt bryter av från normen i genren utan de bjuder på musik vi känner igen. Man kan gärna spela EPn två gånger på rad för att få en speltid likt ett album, det fungerar bra och blir inte tråkigt. Jag tycker att de visar en god kompetens och mogenhet i sitt låtskapande.

Kanske ingenting jag går igång på, det är hyfsat bra men det lyfter aldrig riktigt. Det känns som de ligger ljusår bakom i svallvågorna från Scanners Warp7-skepp eller Iron Saviors ståtliga rymd-power metal. Tyskarna kan bättre helt enkelt. Men avfärda inte denna kvintett, de har strålpistolerna i högsta hugg (förstås) och det finns definitivt spännande indikationer. Det är ett band som nog kan skapa högklassig rymdmetall någon gång framöver, Queen of the Galaxy är ett steg på vägen och en stunds trevlig underhållning men knappast något som skriver in sig i historien eller skrämmer galaxens starkaste karaktärer.

Schysst EP, bjuder på bra musik men ingenting direkt omskakande. Dire Peril är definitivt inte dåliga, deras musikaliska kompetens är hög och de levererar till viss del i Queen of the Galaxy men jag skulle önska mig något fräschare, något mer dramatiskt. Hyfsat bra kan vi väl säga som avslutning.

HHHHHHH

 

 

Label: Dead Inside Records
Tre liknande band: Iced Earth/Symphony X/Iron maiden
Betyg: HHHHHHH (4/7)
Recensent: Daniel Källmalm

read in english