State Cows
The Second One

Tracks
01 This Time
02 In The City
03 Mister White
04 Hard Goodbye
05 Scofflaws
06 I Got Myself Together
07 Finally Fair and Balanced
08 Center of the Sun
09 California Gold
10 Nineteen Eighty-One


Band:
Daniel Andersson - vocals, guitar
Stefan Olofsson - keyboards, synth bass


Discography:
State Cows (2010)


Guests:
Christian Thomsen - Tenor
Mikael Emsing - Percussions
Göran Turborn - Guitar solo
Peter Olofsson - drums
Per Bejstam - Horns
Lars-Erik Dahle - Bass
Pär Wretling - Horns
Peter Holmqvist - Guitar
Samuel Muntlin - Saxophone
Marcuz Granberg - singer
Sven Larsson - guitar solo on Hard Goodbye

Jay Graydon - guitar solo on In the City
Michael Landau - guitar solo on This Time
Bill Champlin - vocals on Finally Fair and Balanced
Peter Friestedt - guitar solo on Mr White r


Info:
Written, produced and arranged by Stefan Olofsson and Daniel Andersson
Recorded at White Cherry Hill Studios
Mixed and mastered by Stefan Olofsson
Cover design by Daniel Andersson
Artwork by Stephen Harrison
Photos by Daniel Andersson and Jonas Andersson
Horn arrangement on "In The City" by Per Bejstam
Flugelhorn solo on "Mister White" arranged by Hans Hjortek

Released 2013-05-24
Reviewed 2013-06-13

Links:
statecows.com
myspace
bandcamp
avenue of allies

Intressant bandnamn och ett intressant skivomslag. Det är bandets andra album som fyndigt nog kallas The Second One och tycks vara ett högtflygande album som en svensk duo står bakom. Till sin hjälp har de dock listat i det närmaste en legion av gästmusiker bland vilka det finns en hel del hyfsat välkända namn ur AOR-/Westcoast-eliten. Så med andra ord är allt upplagd för ett riktigt spännande och riktigt bra album. Det är dock något vi hört förr och alltför många gånger har det varit något helt stelbent genretypiskt vi fått, något hyfsat som aldrig riktigt lyfter. Men givetvis hoppas man ju alltid på att det är det där albumet som motbevisar denna alltför ofta bevisade tesen.

Och jag skulle vilja säga att i många avseenden är State Cows just det albumet. Okej, det är inte ett nyskapande album på något sätt, det hamnar ganska högt på den nyligen instiftade déjà vu-skalan men ljudbilden är näst intill perfekt och alla framträdanden är suveräna. Det är imponerande välgjort på alla sätt, kort och gott så får vi en riktigt vass produktion. Imponerande kanske kan nämnas igen. Kul med låtmaterial och sådant också, tänk att albumet slutar 1981 vilket känns ganska lämpligt med tanke på hur klassisk AOR det låter. Dock förstås med en mycket mer modern ljudbild, annars är det autentisk sjuttiotals AOR.

Riktigt jävla bra! Så tycker jag att vi kan beskriva detta album, låtmaterialet är imponerande bra, musikerna är grymma och skivan rycker med så att det räcker och blir över. Ett grymt album helt enkelt. Och varför ger du inte sex eller sju poäng då? déjà vu, jag tror inte jag behöver säga mer, det är inte tillräckligt utmärkande, det finns för många album i genren som är bättre även om jag håller detta album som riktigt bra. Och jag kan säga att det är ett jag gärna kommer att lyssna om på trots att jag är klar med albumet nu.

Det vimlar av bra spår på detta album men för mig är det andra spåret In the City det bästa, det är ett briljant spår som underhåller storligen. Så för alla er som gillar melodiös rockmusik med starka refränger, här har ni något ni inte bör missa. Jag tänker inte ta bort den från min musikspelare som jag brukar med det jag recenserat, det är väl ett betyg gott som något? Sverige kan det här med melodiös rock, först hjältarna, sedan korna, vad kommer härnäst?

HHHHHHH

 

Label: Avenue of Allies/Germusica
Tre liknande band: Yes/Airplay/The Rockford Heroes
Betyg: HHHHHHH (5/7)
Recensent: Daniel Källmalm

read in english