Shylock
Walking Tall

Tracks
1. Walking Tall
2. Rock DNA
3. I Can't Wait Now
4. Bridges
5. What It Takes
6. Sad To Know
7. Sliding Through Emotions
8.Taken It Too Far
9. She Came Along My Way
10. Right Now Or Never
11. Away From Here
12. Touch My Soul
13. Anything


Band:
Matthias Schenk – Vocals
Johannes Amrhein – Guitars
Bernhard Schwingestein – Bass
Achim Thiergärtner - Drums


Discography:
Shylock (1999)
Pyronized (2001)
Welcome to Illusion (2004)
Devotion (2007)
RockBuster (2010)


Guests:


Info:

Released 2013-01-18
Reviewed 2013-01-08

Links:
shylockmusic.de
myspace
metalheaven

Tyskarna i Shylock släpper sitt sjätte album som går under namnet Walking Tall som tycks visa upp vilken DNA detta band hämtat sina anlag från. Den tyska kvartetten sägs vara en garant för medryckande rockmusik utan krusiduller och om man tittar på omslaget så säger inte det särskilt mycket, en bandbild och inte så värst mycket mer. Det är annars tretton spår på albumet vissa med klichéartade titlar och andra med mer traditionella titlar, de sägs också ha turnerat med diverse välkända artister samt framfört en TV-sänd avskedslåt för den tyske fotbollsstjärnan Thomas Hässler (eller Häßler som han egentligen stavar sitt namn) som också sågs av omkring 20000 åskådare. Så de kanske är ett ganska stort band i Tyskland, men vad ska vi då säga om deras sjätte album?

Rock’n’Roll och inga konstigheter kanske vi ska beskriva det som, rock/hårdrock med medryckande refränger och melodier är vad deras Walking Tall bjuder lyssnaren på. Ofta högt tempo och lättillgängliga refränger men det finns lite mer under ytan för det blir trots att man tar till sig det snabbt inte lika tjatigt som mycket annan liknande musik. Sångaren låter som en klassisk tysk rocksångare (tänk Klaus Meine och du vet vad jag menar) med bra pondus i rösten och en bra röst som bär refrängerna på ett bra sätt. Produktionen är snyggt anlagt med ett inslag av råare rockighet under den mer finpolerade fasaden vilket skapar en bra musikalisk balans genom låtmaterialet. De tretton spåren är hyfsat varierade inom en ganska strikt musikalisk referensram och det tar dig ungefär femtio minuter att spela igenom hela albumet.

Riktigt bra är vad det är, det inleds med en rockarrökare i titelspåret och fortsätter sedan med Rock DNA som är så klichéartad att det nästan blir parodiskt men låten är trots det jävligt bra. Och det bara fortsätter med sköna låtar, kanske inte i nivå med det öppnande titelspåret men ändå bra och helheten blir riktigt positiv speciellt eftersom vi stöter på spåret Take It Too Far som nog är albumets vassaste och en riktigt skön rocklåt med bra refräng och allt. Det finns dock mer kul än denna trio låtar och helheten blir ett väldigt positivt intryck av en skiva väl värt att titta närmare på och det tror jag man kan göra gällande oavsett musikalisk preferens.

Ett album utan någon direkt svaghet och ett som man bara kan stoppa i bilstereon och sätta full fart och låta hästkrafterna i den turboladdade motorn jobba i samråd med riktigt bra musik, det gör bilresorna väldigt trevliga. Men Shylock fungerar som mer än underhållning i bilen och deras sjätte album Walking Tall visar definitivt stora prov på rock DNA. Så om du är en riktig rocker kan du definitivt inte vara utan detta album, en bra start på 2013 kan det väl sägas vara.

HHHHHHH

 

Label: AOR Heaven/Germusica
Tre liknande band: Bonfire/Gotthard/Tokyo
Betyg: HHHHHHH (5/7)
Recensent: Daniel Källmalm

read in english