Lycanthia
Oligarchy

Tracks
I - The Essential Components of Misery
II - Eternity...
III - Forgone
IV - Ablaze The Wheel Turns
V - Despondency in Crescendo
VI - Time Feeds This Wound
VII - Hair of the Beast
VIII - From Ancestral Lands


Band:
Lee Tassaker - Bass & Vocals
Vanessa Black - Violin & Vocals
Megan Robins - Keys & Vocals
Stephen Mikulic - Guitars
Mathew Newton - Guitars
Lachlan Donaldson - drums


Discography:
Myriad (1999)
Within the Walls (EP 2006)


Guests:


Info:
Mastered by Jens Bogren at Fascination Street Studios

Released 2013-04-07
Reviewed 2013-06-16

Links:
lycanthia.com
myspace
youtube
reverbnation

hypnotic dirge records

Australiska bandet Lycanthia är knappast det mest flitiga bandet jag sett när det gäller att släppa album, kanske är de desto mer flitiga när det handlar om att skapa intrikat musik. Deras andra album, det första sedan 1999, heter Oligarchy och har ett skivomslag som kunde ha sett bättre ut. Men självklart är det inte omslaget som är sextettens försäljningsargument utan vad som finns innanför detsamma och där handlar det om gotisk metall. Med lite skönheter och odjur och stråkar och annat skall de spela sig in i ditt hjärta.

Det är kvinnlig sång och vrålsång som kombineras till ett dynamiskt vokalt resultat. Men det är inte bara det, det är också många olika musikaliska stämningar som samsas i en massiv ljudbild. Dramatiskt är precis vad det är, djupt, mörkt, dramatiskt, spännande är alla ord som passar riktigt bra i en beskrivning av detta album. Riktigt kompetent produktion, ett bra djup och sköna stämningar tycker jag bjuds på från detta band. Det kan också vara ett album som tar en stund att komma in i så det är bäst att ge det ett antal genomspelningar för att lära det en aning bättre. Det kan också behövas eftersom 53 minuter är en ganska lång speltid, långa spår är det också.

Ett imponerande sammansatt album, komplext och dramatiskt. Dessutom är det ett bra album med stort djup. Märkligt nog griper dock inte albumet tag i mig som lyssnare, jag vet inte riktigt varför eftersom det har alla element som behövs för att skapa ett riktigt bra album. Kanske är det för komplext så att jag inte kommer in i låtarna eller albumet, kanske är jag inte djup nog för att förstå? Nåväl, jag tycker ändå att det är ett trevligt album, kanske inte så bra som det borde ha varit enligt mitt tycke.

Om du gillar djup gotisk metall med pampiga och dramatiska stämningar kan detta vara ditt album, om du däremot vill ha det lite rakare och lite enklare kanske detta inte passar lika bra. Jag tror att de glömde bord uttrycket ”less is more” när de satte samman det och skapade en lite för rörig ljudbild för att den skulle fungera helt perfekt. Så en stunds underhållning för alla er som gillar massiva och upptagna ljudbilder.

HHHHHHH

 

Label: Hypnotic Dirge Records
Tre liknande band: Primordial/Virgin Black/Theatre of Tragedy
Betyg: HHHHHHH (4/7)
Recensent: Daniel Källmalm

read in english