Heidra
Sworn to Vengeance

Tracks
01. Kinsmen
02. Sworn to Vengeance
03. Where Darkness Dwells


Band:
Morten Bryld – Vocals
Martin W. Jensen – Guitars Carlos
G.R. – Guitars
Danny Svendsen – Keyboards
Morten Kristiansen – Bass
Mikkel Køster – Drums


Discography:
Debut


Guests:
Søren Jensen - session drums


Info:
Mixed & Mastered by Søren Jensen Six at String Studios, Fredrikshavn, Denmark

Released 2012-10
Reviewed 2013-04-03

Links:
heidra.net
youtube

Heidra som svurit att hänge sig åt hämnd bildades i Danmark under en mörk vinter som råkade vara 2006. Inspirerade av den melodiösa sidan av det hårda sökte de skapa musik man inte alltför ofta hör från danska band, de ville blanda det mörka från svartmetallen med det symfoniska och lite mer klämkäcka som vi oftast får från den så kallade kraftmetallen. Det kanske inte är så vanligt i Danmark men dessa band ploppar upp i vad som känns som drivor just nu och Heidra är den senaste i en lång rad av folk-/pagan- eller viking metalband som dykt upp på senare tid. Vissa av dessa är bra medan andra känns ganska likriktade och trista, var Heidra med sin debut-EP hamnar får ni snart reda på. Men först kommer lite korta fakta: det är en EP om tre spår och strax över 18 minuter speltid. En EP med långa spår där inget spelar mindre än fem och en halv minut, det är som jag redan varit inne på deras första professionella skivsläpp men de har två demosläpp innan detta och de har varit med sedan 2006 vilket betyder att denna trippel av låtar har hyfsat med år av erfarenhet bakom sig.

Och lite kan det höras att detta band vet vad de håller på med för att denna EP är väldigt solitt producerad och får fram det bästa ur låtmaterialet. Musikaliskt känns det som att det bygger kring en ganska positiv underton, lite grann som att det bygger på en power metalgrund. Sången är mestadels vrålad i en sådan där kraxig ton som är ganska vanlig på dagens förespråkare av de melodiöst extrema genrerna av tungmetallen. Inte så tungt, snarare mer melodiöst och hyfsat varierat. Sången är sådär, inte överdrivet bra men inte heller usel även om jag tycker att det kunde ha vrålats lite mindre sett över de arton minuterna. Det finns några klarsångspartier men dessa är få och tar ingen direkt plats och skapar inte heller något bestående intryck. Musikaliskt är det trots allt kompetent, det är välgjort och ganska intressant måste jag ändå tillstå.

Tre spår och arton minuter, det är inte den längsta lilla EP jag stött på men inte heller den kortaste. Det är en kort historia i tre kapitel där det egentligen inte händer speciellt mycket i form av resa från startpunkt till mål eller utveckling av en historia. Det är välgjort och låtarna är ganska bra men EPn är inte tillräckligt varierad för att verkligen hålla lyssnaren på alerten, den är inte heller riktigt där kvalitetsmässigt då det känns som att det skulle behövts en del ytterligare för att riktigt lyfta till högre höjder. Det blir mest en EP som är en stunds ganska trevlig lyssning men som samtidigt glöms i det ögonblick man inte längre hör den.

Inte dåligt på något sätt, jag tycker till exempel att inledande Kinsmen är ett riktigt fint vikingaspår som sätter an en bra ton som jag även tycker att EPn håller ganska väl efter detta spår också. Dock blir det utan att riktigt imponera även om känslan är att danskarna har det i sig, de borde vara kapabla till något väldigt spännande den dag de får möjlighet att sätta samman ett album för att det är där deras musikaliska stil skulle komma mest till sin rätt. Det är sammantaget en rätt bra EP som kanske inte glänser så mycket som man skulle önska.

Om de vässar sina klingor och polerar sköldarna finns alla förutsättningar för ett glänsande debutalbum någon gång inte alltför långt framåt i tiden. Sworn to Vengeance känns som EPs oftast gör, som ett mellanspel för att hålla fansen nyfikna i väntan på ett album. Det är bra men inget speciellt och jag tror att jag hellre väntar på ett album för i Heidras fall behövs mer av det goda för att det skall fungera fullt ut.

HHHHHHH

 

Label: Independent/Zineaholic PR
Tre liknande band: Wolfchant/Eluveitie/Cruachan
Betyg: HHHHHHH (4/7)
Recensent: Daniel Källmalm

read in english