Electric Light Orchestra
Zoom

Tracks
1. Alright
2. Moment in Paradise
3. State of Mind
4. Just for Love
5. Stranger on a Quiet Street
6. In My Own Time
7. Easy Money
8. It Really Doesn't Matter
9. Ordinary Dream
10. A Long Time Gone
11. Melting in the Sun
12. All She Wanted
13. Lonesome Lullaby
14. One Day (Bonus)
15. Turn to Stone (Bonus)


Band:
Jeff Lynne: Lead vocals, backing vocals, lead guitar, rhythm guitar, piano, keyboards, bass, drums, cello, ukulele, percussion


Discography:
The Electric Light Orchestra (1971)
ELO 2 (1973)
On the Third Day (1973)
Eldorado (1974)
Face the Music (1975)
A New World Record (1976)
Out of the Blue (1977)
Discovery (1979)
Xanadu (1980)
Time (1981)
Secret Messages (1983)
Balance of Power (1986)
Zoom (2001)
Mr Blue Sky (best of) (2012)


Guests:
Rosie Vela: Additional Backing Vocals (track 1,12,15), Tap Dancing (track 6)
Richard Tandy: Piano (track 1,15), keyboards (track 15)
Ringo Starr: Drums (track 2,7)
Marc Mann: Additional Rhythm Guitar (track 2), Keyboards, guitar, background vocals, cello arrangements (track 15)
Suzie Katayama: Cello (track 4,5,12)
George Harrison: Slide Guitar (tr. 11,12)
Dave Boruff: Saxophone (track 11)
Laura Lynne: Additional Backing Vocals (track 12)
Roger Lebow: Cello (track 13)
Gregg Bissonette: Drums, background vocals (track 15)
Matt Bissonette: Bass, background vocals (track 15)
Peggy Baldwin & Sarah O'Brien: Cello (15)


Info:
All songs written and produced by Jeff Lynne
Engineering and digital editing by Ryan Ulyate (track 1,2,3,5,6,7,8,9,10,11,12, 13,15) & Marc Mann (track 2,4,5,9,10, 11,13,15).
Electric piano on track 5 engineered by Richard Dodd.
Strings on track 6 arranged by Marc Mann, Jeff Lynne and Rosie Vela & Conducted by Marc Mann.
Strings on track 9 arranged by Kris Wilkinson, Engineered by Richard Dodd
Strings on track 11 arranged by Marc Mann, Conducted by Marc Mann
Engineering on track 14 by Steve Jay and Marc Mann
Track 15 Recorded live at CBS Television City Studios in Los Angeles, March 2001

Released 2013-04-19
Reviewed 2013-03-14

Links:
elo.biz
myspace
youtube
last-fm

frontiers

Elljusorkestern är tillbaka, äntligen kanske ni då säger. Dock misstar ni er om ni tror att det är något nytt för det är inte så mycket nytt på detta album och vissa uppmärksamma personer vet säkert att Zoom släpptes redan 2001. Albumet har dock varit otillgängligt länge om vi ska tro Frontiers så det kanske inte är helt fel att det görs tillgängligt igen och den som redan har albumet kan glädjas åt att det finns ett par bonusspår. Ett av dessa bonusspår är en studioinspelning och det andra är ett livespår så det finns lite att gotta sig i även om du hört Zoom sedan tidigare, dock kanske inte tillräckligt för att du skall vilja skaffa dig albumet ändå.

ELO är annars ett välkänt band som var mest aktivt under 70-talet och har några album bakom sig även om det på senare år inte kommit speciellt mycket nytt material vilket kan tyckas ganska tråkigt och kanske även oinspirerat men det kanske kan tillskrivas att bandet mer eller mindre är Jeff Lynne som sköter i stort sett allt i detta band och om inte han har inspiration så blir det inget ELO. Dock är det även ett band som jag har en stark relation till med tanke på att jag är uppväxt med deras fina musik från 70-talet och jag har inte hört Zoom tidigare så det är ett spännande möte med en gammal favorit för min del.

Musikalisk är det traditionell rockmusik med inslag av stråkar och diverse annat som känns hämtat från en mer klassisk musiktradition, en del körande och sådant får vi höra också. Det låter ganska mycket som ELO har gjort tidigare men kanske med lite mer variation än tidigare, det varieras från standardrock till mer finstämda låtar. Produktionen är väldigt bra och ljudbilden imponerar men vad ska vi annars tro med tanke på Lynnes fantastiska musikaliska kompetens, de två bonusspåren känns väl inte heller direkt malplacerade och en avslutning med ett livespår fungerar helt klart väldigt bra. Det finns inget direkt att klaga på när det handlar om albumets produktion, det känns lite som förväntat kan man nog säga.

Zoom är ett bra album, inget snack om den saken. Ett kompetent genomfört album av Lynne och hans manskap och egentligen finns det ingenting att klaga på när det gäller detta album. Det största problemet jag ser med detta album är att det inte har något spår som kan kallas en tidlös klassiker vilket förstås är något detta band kastat ur sig ett antal av och det är något som saknas på Zoom. Den övergripande känslan är bra men den där riktiga magin saknas och trots att jag verkligen tycker att detta är väldigt bra kan jag inte undgå att känna att de kan bättre, att det finns mer att ge. Det är lite grann så att det är lite av en besvikelse trots att det är ett så bra album.

Om du redan har Zoom i din samling finns det ingen anledning att skaffa dig denna nya utgåva, men om du missade när det begav sig så kan jag varmt rekommendera detta album för att det är riktigt bra. Höjdpunkterna tycker jag är Ordinary Dream och bonusspåret One Day som båda är riktigt bra spår, sedan finns det ett par till riktigt fina spår men också ett par lite halvsega spår så på det hela taget är Zoom ett bra album som är väl värt att kolla upp för den som missade senast det begav sig.

HHHHHHH

 

Label: Frontiers Records
Tre liknande band: Jeff Lynne/Boston/Yes
Betyg: HHHHHHH (5/7)
Recensent: Daniel Källmalm

read in english