Decaying
The Last Days of War

Tracks
1. Preparation
2. Code Name Overlord
3. The Ardennes Offensive
4. Firestorm
5. The Last Days of War
6. Passchendaele
7. El Alamein
8. The Pacific


Band:
Matias Nastolin - Guitars, Vocals
Henri Hirvonen - Guitars
Sebastian Bergman - Bass
Benjam Lahdenpää - Drums


Discography:
Devastate (2011)
Encirclement (2012)


Guests:


Info:
Guitars, vocals and bass were recorded between October 2012 - January 2013 at a home studio. Drums were recorded and engineered by Jarno Hänninen at D-studio, Klaukkala (Finland) in December 2012.
The album was mixed by Matias Nastolin between January - February 2013. Mastering by Jarno Hänninen at D-studio in February 2013.
Artwork and layout by Bartlomiej Kurzok.

Released 2013-05-30
Reviewed 2013-08-07

Links:
myspace
bandcamp
hellthrasher

Krigsdödsmetallarna Decaying från Finland är tillbaka med sitt tredje album på lika många år. Det måste sägas vara väldigt flitigt, och som vanligt känns det centrerad kring krig och heroism som omfattar allt på bandets diskofgrafi som tycks fyllas på i rasande takt. Krigets sista dagar heter detta alster översatt till svenska och det är bandets tredje album sedan debuten 2011. Den största förändringen sedan förra album är att bandet nu hittat en bassist så att sångaren/gitarristen Matias Nastolin inte behöver knäcka extra som skeppets huvudsakliga bassist.

Det handlar om traditionell dödsmetall med klassiska riff, melodier och låtstrukturer allt för att sprida en vision om ondska och om krig. Det känns som en logisk fortsättning från det föregående albumen med långa spår, onda spår och även en del låtar som kanske skulle kunna glädja många så finns det ganska mycket variation med långa låtar. 45 minuters speltid på åtta spår är vad detta album har att erbjuda. Det har också tyngd och aggressivitet, deras musik är traditionell dödsmetall som den var tänkt att låta. Det påminner mycket om tidigare album men är lite mer direkt och inte lika många spår som tycks bege sig på villovägar, det är kortare och mer direkta spår på detta album. Därmed inte sagt att det är korta låtar och att bandet inte irrar bort sig ibland.

Det här är definitivt ett bra album igen från Decaying, ett litet steg framåt igen men inget större kliv och på något sätt känns det fortfarande som att jag väntar på det där genombrottet för bandet. Kanske ligger det i deras tempo, tre album på tre år är ett högt tempo. Kanske skulle de ta ett steg tillbaka och skriva för ett par album men sedan bara välja det bästa de får fram och släppa det på ett album, det är vad jag tycker att de borde göra. Givetvis gör bandet som de själva vill och deras åsikt är förstås viktigare än min och om de tycker att de har material för tre album så är det väl bra för dem, jag tycker fortfarande att dessa tre album borde ha varit ett för då hade vi fått ett mer fokuserat album med bättre kvalité och mindre utfyllnad.

The Last Days of War är ett bra dödsmetallalbum, det har bra energi, skön dödsmetallondska och bra känsla. Det är ett album som bör tilltala den som lyssnar på sådan musik, det känns också starkare och lite mer direkt än bandets två föregående album. Jag skulle vilja säga att Decaying åter levererar ett solitt album och att det fortfarande känns som att de har potential för något mer spännande om de bara lyckas träffa helt rätt.

HHHHHHH

 

Label: Hellthrasher Productions
Tre liknande band: Asphyx/Bolt Thrower/Grave
Betyg: HHHHHHH (4/7)
Recensent: Daniel Källmalm

read in english