Story Of Jade
The Damned Next Door(know thy neighbors!!)

Tracks
1. Self-Inflicted Masterpiece
2. Afterlife Confusion
3. Enemy In Me
4. H.M.K.M.
5. C.F. Virus S01 (Feat. Flegias)
6. Confessions Of A Headless Man
7. Bloodsuckers
8. J.A.D.E.
9. Lulladie
10. New World Inquisition (When You Hear The Sirens)


Band:
Yndy T Witch - Drums
A.G. - Lead Guitar
Matt Huntzer - Rhythm Guitar
Baphomatt - Vocals, Bass


Discography:
Debut


Guests:
Flegias - vocals on C.F. Virus S01Lisa Goodinson - intro wishpers and speaker voice on New World Inquisition
Sofia - little girl on J.A.D.E.


Info:
Produced by Carlo Bellotti, Alessandro Paolucci and Story Of Jade
Recorded in 2010 at WestLink
Mastered by Vincent Sorg at Principal Studio, Germany
Photos by Claudio Santelli
Artwork and concept by Yndy T. Witch
Props and prothesis by IMA sfx studios
Make-up Products supplied by Nicla make-up artist center Firenze

Released 2011-09-19
Reviewed 2012-02-15

Links:
storyofjade.net
myspace
youtube
reverbnation
last-fm
wormholedeath


Tänk vilka intressanta ting som kan dyka upp när man använder en sökmotor och skriver frasen Story of Jade, men Jade är också ett samlingsnamn för mineral av typen Augit som är en Natrium-Aluminiumsilikat för den som är intresserad. Om vi då berättar historien om detta material får vi ett italienskt skräckmetallband som tycker att vi bör känna våra grannar, något som jag inte direkt anammat men det kanske är för de förbannade i dörren bredvid som kanske sprider sina förbannelser till mig om jag lär känna dem, det råkar också vara titeln på italienarnas debutalbum. Ett album som ni inom kort kommer att kunna vinna här på vår hemsida.

Skräckmetallband har väl egentligen inte direkt utmärkt sig som de mest fantastiska men givetvis kan Story of Jade vara ett undantag trots sökresultaten, de har fått goda recensioner runt om, runt sju-åtta av tio någonstans och liknande i andra betygsskalor och det måste väl sägas vara fina poäng även om vissa internetkällor brukar vara väldigt generösa med berömmet. Något som vi här på Hallowed oftast inte har beskrivits som, men vi kanske tittar mer noggrant och så vidare men den saken låter vi vara osagd och vandrar vidare mot näste steg i denna text.

Det handlar musikaliskt om thrashcore eller modern thrash i Exodusanda om vi ska tro källor runt om på nätet, eftersom jag inte är den mest bevandrade i att beskriva musik som denna har jag tagit hjälp med kategorisering från andra källor för att komma så nära som möjligt. Det är energiskt, tungt och ösigt kan man väl säga, sången är ganska kraxande för det mesta även om det finns lite grann av klarsång, eller något åt klarsångshållet åtminstone. Det riffas som besatt och ljudbilden är ganska tung, produktionen är oklanderlig och det låter snyggare än en debut i genren brukar göra. Albumet har elva spår och det tar ungefär 47 minuter att spela alla dessa och då får du gå igenom diverse umbäranden innan du hamnar i den här blödande buren.

Jag tycker att det här albumet är bra, det är medryckande och har sköna låtar men det finns några störande element. Jag tycker att sången lämnar en del övrigt att önska och det är en aning enformigt sett till helheten men jag låter så klart inte sådant störa lyssnarupplevelsen under tiden jag spelar albumet utan mer så när jag sitter ner för att analysera det. Men det är säkert ett album många fans av modernare thrash eller skräckmusik kan uppskatta än mer än vad jag gör, därmed inte sagt att jag inte uppskattar det. Den kraxande sången kommer nog dock i förlängningen att bli lite avtändande för min del men kanske kan man variera musiken med filmen som dök upp i sökresultaten när jag letade information om bandet, inte för att jag är någon fanatiker av filmer med sådana affischer men jag är rädd att albumet blir för tjatigt om jag fortsätter att spela det så mycket mer nu.

Nåväl, vi kan väl till slut säga att det inte direkt är ett album som avhandlar mineralogi men Jade kan förstås ha många andra betydelser än den jag först kom att tänka på. Till exempel kan det vara ett namn, hon i videon kanske heter så kan man spekulera om man vill. Kanske heter en av grannarna så och det är hennes historia som berättas, nåväl det är ett album som är tänkt att berätta skräckhistorier antar jag och antagligen har lyriken sådana element men jag har svårt att uttyda vad sångaren kraxar ur sig så jag låter den saken vara osagd. En sak kan jag dock säga, och det är att The Damned Next Door är en bra skiva som ni bör kolla upp om ni gillar skräckmetall, dock är den kanske lite för enahanda för att verkligen glänsa.

HHHHHHH

Label: WormHoledeath/Aural Music Group
Tre liknande band: Exodus/Criminal/Death SS
Betyg: HHHHHHH (4/7)
Recensent: Daniel Källmalm

read in english

Föregående recensioner:
Beaten to Death - Xes and Strokes
Necronomicon - Invictus
Niss - Inspiriando

Föregående artiklar:
Journey
Rage
Voices of Destiny