Essenza
Devil's Breath

Tracks
1. Devil's Breath
2. Deep into your eyes
3. (Universe) In a box
4. Edge of collapsed world
5. Dance of liars
6. Rock 'n' roll blood
7. Fighting the wind
8. Flying acrobats


Band:
Carlo G. Rizzello (guitar/voice)
Alessandro S. Rizzello (bass/second voice)
Paolo Colazzo (drums)


Discography:
Suggestioni (2002)
Contrasto (2002)
XIII anniversary (live 2006)
Dance of liars (2007)


Guests:


Info:

Released 2011-??-??
Reviewed 2012-02-05

Links:
essenzamanagement.com
myspace
redcatpromotion


Om ni ursäktar mig så ska jag bara göra en liten sak här som kommer att förbättra sökbarheten av recensioner på den här skivan… Essenza, Essenza, Essenza, Essenza, Essenza, Essenza. Devil's breath, Devil's Breath, Devil's Breath, Devil's Breath. Essenza Devil's Breath. Sådär… inte för att jag tror någon kommer söka efter recensioner på den här skivan.

Anledningen till att jag tror det är för att när jag sökte efter information om den här skivan insåg jag att den här skivan tydligen släpptes redan 2009 och dessutom innehåller låtar från skivan 'Dance Of Liars' från 2007. Fem år gamla alltså. Ändå är det först i år (eller tekniskt sett slutet på förra året) som den når utanför hemlandet Italien genom Red Cat Promotion och jag antar att vi alla ska vara lyckliga och tacksamma över det. Tyvärr känner jag inte mig det minsta glad över att få chansen att ta del av denna skiva.

Jag ska säga på en gång vad jag tycker: den här skivan är riktigt dålig! Det låter amatörmässigt, oharmoniskt, omelodiöst och omusikaliskt som få skivor jag recenserat. Gitarrerna går långsamt och snubblar liksom framåt likt ett nyfött rådjur. Basen… vad fan håller den på med egentligen? Och trummorna låter nästan som om de kom ifrån bordsskivor, trummade på av handflator. Av en manlig flata. Men det stora problemet är inte något av detta. Det är den kolossalt horribla sången med en kille som varken har sångröst eller kan engelska. Mer bruten engelska har aldrig spelats in på en skiva, inte ens av Rhapsody of Fire innan de köpte in Christopher Lee som muntalare.

Essenza låter inte helt olikt ett band ni aldrig hört som heter Vinder, vilka jag recenserade förra året (läs recensionen här). Det låter billigt, ostrukturerat, oplanerat och ofärdigt. Som en demo inspelad i ett garage med den billigaste utrustningen du kan få tag på och sedan sammansatt av dem själva i windows gratis medskickade ljudklippningsprogram (om de nu har ett sådant). Alternativt Garageband av någon som inte kan programmet fullt ut. Det låter… ja, fruktansvärt dåligt.

Saken är den att egentligen känns det inte som att det är fel på musiken och låtskrivningen. Saken är den att det känns som det största problemet är att det är inspelat på skitutrustning och inte färdigskrivet. Plus den där horribla sånginsatsen. Han liksom stammar fram sin sång ett ord i taget och musiken lyckas inte alls rädda den hemska insatsen eftersom de bara spelar sin gitarr, sin bas och sina trummor ihop en gång och mixar inte ihop det med en omtagning, en dubblering, en extra gästgitarrist eller en ensemble med stråkar. Det är verkligen det minsta man kan kräva av musik för att fortfarande kalla det en komplett orkester - en gitarr, en bas, en trumma och en röst med en bakgrundsvokalist i refrängerna. Och det låter så otroligt ointressant att jag tror jag avlider.

Precis som jag skrev om Vinders 'Vertigo' tycker jag att det här helt enkelt är för lite ansträngning för att kvalificera sig för ett godkänt betyg. De har gjort minsta möjliga, nöjt sig med det, tyckt att de ändå gjort bra nog för att materialet skulle släppas på skiva och sedan gjort det. Men jag är ledsen Essenza. Det här är bara inte bra nog! Det är klart underkänt!

HHHHHHH

 

Label: BIGMUD Records/Red Cat Promotion
Tre liknande band: Vinder/Anvil/Judas Priest
Betyg: HHHHHHH (2/7)
Recensent: Caj Källmalm

read in english

Föregående recensioner:
Davidian - Our Fear is Their Force
Eskimada - s/t
Eluveitie - Helvetios

Föregående artiklar:
Lunocode
Persona Non Grata
Coexistence