Driver
Countdown

Tracks
01. Return to the Sky
02. Rising Son
03. Countdown
04. Hollywood Shooting Star
05. Thief in the Night
06. Cry of the Wounded
07. Always on my Mind
08. Feel the Fire
09. Destiny
10. Running from the Darkness
11. Babylon (exclusive European bonus track)


Band:
Rob Rock – vocals
Roy Z – guitars
Reynold “Butch” Carlson” – drums
Ed Roth – keyboards
Aaron Samson - bass guitar


Discography:
Sons Of Thunder (2008)


Guests:
Ray Burke - bass
Daniel Cordova - bass
Mark Boals - vocals


Info:
Recorded and mixed by Roy Z
Mastered by Maor Appelbaum

Released 2012-05-25
Reviewed 2012-06-03

Links:
driverofficial.com
robrock.com
royzmusic.com
myspace
metal heaven


Rob Rock är ett namn väl känt i melodiösa hårdrockarkretsar, hans röst har hörts i massor av band och projekt och även i hans egna band med samma namn som han själv. Denne Rob och Roy Z som också är ganska känd, känd som gitarrist med flertalet kända namn, har återigen slagit sina påsar ihop för bandet Drivers andra album som går under namnet Nedräkning. Det står förstås en massa saker om detta band och deras storhet i pressinformationen men det är ingenting jag ska tråka ut er med, mer än att bandets debutalbum Sons of Thunder såg dagens ljus 2008 och nu några år senare är det alltså återigen dags att stifta bekantskap med detta band. Jag måste dock erkänna att jag helt missade debuten 2008 och inte visste om den förrän jag började leta fakta om detta band, jag kan inte heller påstå att jag känner alltför väl till Rob Rock mer än till namnet och att jag hört honom på Avantasias album.

Musikaliskt är det AOR i kanske aningen tyngre tappning, lite metalinslag kan vi finna men i grund och botten är det medryckande hårdrock med tydlig fokus på melodier och medryckande refränger. Snyggt producerat med en välputsad ljudbild som imponerar, låtmaterialet är väl hyfsat varierat inom ramen för bandets stilistik. Knappast någonting unikt eller direkt nyskapande kan sägas återfinnas på detta album men det låter kompetent genomfört och det är svårt att undvika att konstatera att detta band låter rutinerat och skapar sin musik med en tydlig självklarhet. De vänder sig definitivt till dem som är frälsta på AOR och melodiös rockmusik i allmänhet, men det är lättillgänglig musik som med största sannolikhet skulle göra sig mycket bra på radion och i många andra sammanhang.

Att Driver skapar musik som är lätt att tycka om bör det knappast råda någon tvekan om, att de sedan trycker på samma knappar som alla andra band i genren kan däremot ses som lite av en besvikelse när det till och från glimtar till i höjdpunkter som Always on My Mind som sticker ut bland de övriga spåren på samma sätt som en intelligent människa skulle gjort i USA, eller en myndighet som respekterar mänskliga rättigheter i kina. Det är lite synd att det bara är det spåret för det känns generellt som att intrycket av detta album blir ganska positivt men ändå utan att riktigt imponera fullt ut. Låtarna är lite för mycket som allt annat i genren för göra detta album riktigt intressant, det är helt enkelt lite för anonymt för att verkligen glänsa.

Jag vet inte om Drivers skapande medlemmar är för upptagna med andra saker för att skapa något riktigt bra och unikt eller om de bara är för fega för att försöka sig på något lite mer utanför lådan, de kanske inte är kompetenta nog att skapa de där magiska låtarna. Samtidigt ska man ju inte direkt avfärda dem eftersom deras musik är bra, anonym kanske men bra. Som en stunds musikaliskt underhållning, varför inte? det är trots allt medryckande, lättlyssnad och trevlig musik vi får av Driver och sådant fungerar ju vid alla tillfällen.

HHHHHHH

 

Label: Metal Heaven/Germusica
Tre liknande band: Impellitteri/Warrior/Axel Rudi Pell
Betyg: HHHHHHH (4/7)
Recensent: Daniel Källmalm

read in english