Board of Aves
Decade After

Tracks
01. Wasted
02. Settled Mind
03. Paranoid City
04. Kill My Science
05. The World That Ain't There
06. Darkness Falls
07. Death Medicine
08. Deepest Dreams
09. The Beginning
10. At The End


Band:
Elias Puukari - Vocals, Guitar
Jani Kulovuori - Guitar
Aleksi Pehkoranta - The Bass
Jaakko Pelkonen - Drums


Discography:
Debut


Guests:
Janne Korpela - add. guitar solos
Laura Lindeman - vocals
Mirva Hiekkanen - vocals


Info:
Recorded & Mixed by Sami Niittykoski
Drums recorded by Arttu Sarvanne
Mastered by Jaakko Viitalähde
All music by Elias Puukari
Arranged by Board of Aves

Released 2012-04-30
Reviewed 2012-07-31

Links:
boardofaves.com
youtube
palokka records

Finska fågelstyrelsen från skogarna runt Palokka när Jyväskylä i Finland har en historia som kan dateras så långt tillbaka som 2001. En tid då hjulångare var det vanliga transportmedlet för interkontinental transport, då telegrafen var ett föredraget kommunikationsmedel och det inte fanns HDTV i Sverige. Så länge sedan var det då bandet som ibland kallar sig byns lataste band formades under ett annat namn, först nu ser deras debut dagens ljus och lämpligt nog kallas den Decade After. Kanske för att det gått ett årtionde, en sak enkel att konstatera är åtminstone ett coolt skivomslag med en fågel på framsidan. Man kan ju fundera på vad det är med finnarna och deras fåglar.

Så värst kvittrande är inte albumet utan det handlar snarare om en form av modern rockmusik och jag måste även påpeka att jag inte direkt tycker att de låter direkt lata rent musikaliskt. Snarare har musiken hyfsad energisk och bandet har dessutom byggts sin musik på egna låtar och inte direkt plagierat något större band vilket gör att det kan väcka visst intresse. De har ett skönt sting av vemod i sin musikaliska inriktning och även om man önska mer av produktionen så måste jag säga att de åtminstone har personlighet.

Av de tio spåren måste jag säga att inledande Wasted ger ett riktigt positivt intryck och ett spår som satt sig hyfsat i mitt medvetande trots den väldigt rika rockdiet jag utsätts för dagligen. Även andra spåret Settled Mind och Deepest Dreams kan få ett omnämnande här faktiskt annars måste jag säga att albumet faller lite på grund av lite billig produktion och att större delen av låtarna känns en aning slätstrukna. Dock måste jag också gilla detta album på grund av dess trevliga personlighet, jag tycker Board of Aves har en egen identitet i en genre som inte direkt speglas av just den saken. Kanske att de skulle vara lite mindre lata och jobba mer på sin produktion och kanske även på att göra fler än en riktigt bra låt och ett par bra låtar, lite mer innehåll och mindre utfyllnad helt enkelt.

Decade After är nog ett intressant album för dig som gillar modern rockmusik, jag personligen sparar nog Wasted i någon spellista någonstans och lägger resten av albumet till handlingarna. En bra debut som nog känns ganska daterad om ett årtionde.

HHHHHHH

 

 

Label: Palokka Records
Tre liknande band: Eat the Gun/Smeer/Märvel
Betyg: HHHHHHH (4/7)
Recensent: Daniel Källmalm

read in english