Stonelake
Marching on Timeless Tales

Tracks
1.Red Canyon
2.Liar
3.Sound Of A Whisper
4.SnakeChild
5.Fool With No Denial
6.Rain
7.Lay Down The War
8.Give It Up
9.Winds Of Fire
10.Enter The Temple


Band:
Peter Grundström: Vocals
Jan Åkesson: Guitars
Lasse Johansson: Bass
Jens Westberg: Drums
David Lindell: Keyboard


Diskography:
2004: Limited Edition
2006: Reincarnation
2007: World Entry
2008: Uncharted Souls
2009: Shades Of Eternity


Info
Produced, mxied and mastered by Jan Åkesson at UMP Unlimited Music Production Furulund, SE
Coverartwork by Carl André Beckston
Special Guest: Tommy Denander: Leadguitar on ”Winds Of Fire”

Released 2011-07-01
Reviewed 2011-07-02


Links:
stonelake.se

myspace
massacre

Femte albumet av svenska Stonelake, ett band som hittills undvikit min uppmärksammande metallskannarblick. De beskrivs som power metal, svensk power metal? Det finns lite olika skolor av sådan och jag kan väl säga att de inte tillhör den som Hammerfall förespråkar. I promoinformationen talas det om lite bandnamn där medlemmar tidigare verkat och så vidare men det känns mest som något ganska ointressant att medlemmar Jan och Peter varit i ett band som hetat Whitelight som influerats av band som till exempel Deep Purple, allt blir ofta ett surrande om en massa bandnamn och så vidare.

Om vi ska se till det musikaliska handlar det istället om så kallad power metal, inte av den Helloweenska trallvänliga utan lite tyngre, lite långsammare och lite mörkare. Bandets ljudbild är dominerad av tung, mörk metal som kröns av en högtonad sångare som tar en stor plats i bandets musikaliska landskap.

Låtmaterialet är ganska varierat och en del tyckare kanske skulle påstå att det finns episka eller progressiva element bara för att de gillar att svänga sig med sådana ord. Jag skulle inte vilja sätta något de epiteten på Stonelakes musik. Produktionen signerad av gitarristen Jan Åkesson är kompetent och gör det musikaliska rättvisa tycker jag. På albumet finns tio spår och de är i genomsnitt fyra och en halv minut långa.

Marching on Timeless Tales har ett väldigt snyggt och drömskt skivomslag som vittnar om en episk saga centrerat kring en plats där elementen är satta ur spel. Inte så många av spåren på albumet bär element av detta omslag men inledande Red Canyon är åt det hållet med en lätt episk känsla som tar oss med mot den röda kanjonen någonstans. När vi ändå är inne på spår kan jag nämna Snakechild som jag tycker är riktigt intressant, det är ett lite mer rakt och lättillgängligt spår än de övriga. Jag skulle vilja säga att Snakechild skulle ha varit en utmärkt singel som försmak på detta album, men sådan håller inte många band på med nuförtiden.

Annars är känslan jag mest tar med mig från detta album den av midtempo och tyngd krönt av sång jag tycker fungerar riktigt bra för musiken. Stonelake har en riktigt bra känsla för att skapa bra melodier och för att skapa musik som stannar i ditt medvetande trots att de inte direkt satsar på trallvänliga hits.

Det finns några småsaker som jag inte finner lika bra, det främsta är att kvalitetsfördelningen på albumet är lite skev i och med att det bästa materialet finns på albumets första halva med den avslutande halvan med en sjunkande kvalité. Därmed inte sagt att musiken på den andra halvan av albumet är värdelös, det är väldigt bra musik på den också men det är inte på samma nivå som den första halvan.

En positiv överraskning denna skiva, speciellt med tanke på att jag egentligen aldrig tidigare hört något om Stonelake. Jag tror att fans av till exempel Dream Evil eller Masterplan kommer att uppskatta detta album, rakt igenom hög kvalité och trots midtempot väldigt medryckande spår. Sången som brukar vara ett problem för många band i genren är något som verkligen lyfter detta, Peter Grundströms röst höjer ett bra låtmaterial en ytterligare nivå. Stonelake kan rekommenderas varmt till alla fans av power metal av den svenska skolan.

HHHHHHH

 

 

Label: Massacre Records
Tre liknande band: Dream Evil/Masterplan/Beyond Twilight
Betyg: HHHHHHH
Recensent: Daniel Källmalm
Visit hallowed.seRead in English