Scheepers
s/t

Tracks
01. Locked In The Dungeon
02. Remission Of Sin
03. Cyberfreak
04. The Fall
05. Doomsday
06. Saints Of The Rock
07. Before The Dawn
08. Back On The Track
09. Dynasty
10. The Pain Of The Accused
11. Play With The Fire
12. Compassion


Band:
Ralf Scheepers: Lead & Backing Vocals; Acoustic Guitar; Keyboards; FX Sounds
Tim “Ripper” Owens: Lead Vocals on “Remission of Sin”
Magnus Karlsson: Lead Guitars; Guitars; Banjo; Accordion; Keyboards
Sander Gommans: Lead Guitar, Guitars
Mike Chlasciak, Alex Beyrodt; Kai Hansen; Victor Smolski: Lead Guitars
Mat Sinner: Bass, Keyboards
Snowy Shaw: Drums


Discography:
Debut


Guests:


Info

Released 2011-02-18
Reviewed 2011-01-26


Links:
primalfear.de
myspace
frontiers

Tyske Ralf med efternamnet Scheepers är känd för sin roll som sångare I Primal Fear men också kanske för sin tid i Gamma Ray och Tyran Pace. Han har också medverkat på en av Ayreons skivor och så vidare. Dessutom anses han av många som en av de bästa sångarna i genren, och skulle enligt många varit en mer naturlig avlösare till Rob Halford I Judas Priest än vad Tim ”Ripper” Owens var. Denne Owens finns för övrigt med på denna skiva då han sjunger en duett med Ralf i spåret som kallas Remission of Sin.

Vad som förstås slår lyssnaren på denna skiva är Ralfs sång, hans högtonade sångsätt och falsettsång och den klarhet hans sång alltid framträder i är nog det mest framträdande på denna skiva. Sedan har vi ju förstås blandningen av låtar från rent metalliska spår till snygga ballader, det är en bred musikalisk blandning vi bjuds på.

Om ni sedan kollar in till vänster på vilka namn som finns med kan ni se att hans kollegor från Primal Fear hjälper till men också stora namn ur branschen som till exempel hans tidigare bandkollega Kai Hansen för att nämna någon. Men där finns många stora namn som lägger till något på denna skiva som har ett grått omslag med en snubbe på som passar riktigt väl in i vår grafiska profil.

Det första som slår mig med låtarna är frågan om herr Scheepers lyssnat på Vengeance medan han skrev denna skiva med tanke på att Cyberfreak påminner väldigt mycket om myspace freak som Vengeance hade på den skiva de släppte för något år sedan, men med en annan typ av sång, Scheeperssång förstås. Det är för övrigt ett bra spår med en del tänkvärd lyrik som speglar dagens internetsamhälle.

Skivan innehar tolv spår och är lite över femtio minuter lång, vilket kanske kan tyckas i längsta laget men skivan är varierad och har ett väl genomtänkt upplägg vilket leder till att längden på skivan kan sväljas utan större problem och att spåren sedan dessutom är väldigt bra gör ju inte den saken svårare direkt.

Det spår som gör störst intryck på mig i slutändan är Saints of Rock som är en cover på Ralfs första band Tyran’ Pace och det är en riktigt sök låt med fantastisk sång och bra melodier, en sådan där som man gärna lyssnar på om och om igen. Cyberfreak är ett annat väldigt fint spår som etsar sig fast, även Remission of Sin skadar inte att nämnas.

Jag skulle också vilja säga att det är en skiva som känns som att den dels vänder sig till fans av Primal Fear med sitt sound som ändå förnimmer om sångarens huvudband men också till andra som inte lyssnar till Primal Fear för att det finns så mycket mer, det är en skiva som kommer att passa en bredare publik än Ralfs huvudband, om den sedan säljer till en bredare publik är ju en annan sak.

Jag kan lätt rekommendera Scheepers till alla er som gillar hård rockmusik, speciellt till er som gillar att lyssna till sångare som kan glänsa i de högre registren. Scheepers har gjort en start, välskriven skiva med riktigt bra låtar.

HHHHHHH

Label - Frontier Records
Tre liknande band - Primal Fear/Gamma Ray/Judas Priest
Betyg: HHHHHHH
Recensent: Daniel Källmalm