Chimaira
The Age of Hell

Tracks
1. The Age of Hell
2. Clockwork
3. Losing My Mind
4. Time Is Running Out
5. Year of the Snake
6. Beyond the Grave
7. Born in Blood
8. Stoma
9. Powerless
10. Trigger Finger
11. Scapegoat
12. Samsara


Band:
Mark Hunter (Vocals)
Rob Arnold (Lead Guitar)
Matt DeVries (Guitar)
Emil Werstler (Bass)
Austin D'amond (Drums)
Sean Z (Keyboards/Vocals)


Discography:
Pass Out of Existence (2001)
The Impossibility of Reason (2003)
Chimaira (2005)
Resurrection (2007)
The Infection (2009)


Guests:
Tony Gammalo – bass guitar on "Beyond the Grave"
Emil Werstler – additional guitar solo on "Samsara", additional keyboards and samples
Phil Bozeman – additional vocals on "Born in Blood"
Patrick Finegan, Lauren Dupont, Vincent DiFranco – additional keyboards and samples
Kalam Muttalib – saxophone on "Clockwork", additional keyboards and samples

Info
Produced by Ben Schigel, Mark Hunter, Rob Arnold

Released 2011-08-26
Reviewed 2011-09-12

Links:
www.chimaira.com
myspace
youtube
spv

En mytologisk varelse med en lejoninnas kropp med en svans som avlutas med ett ormhuvud som samtidigt har ett gethuvud på ryggen, åtminstone om vi ska tro vad grekerna tror och vi vet ju alla hur kompetenta greker brukar vara. Det svenska ordet Chimär som härstammar från just Chimaira betyder enligt den svenska synonym ordboken bland annat dröm(bild) eller inbillning(s-foster), ibland också ren orimlighet med fler liknande synonymer som ni får lista ut på egen hand. Att säga att bandet Chimairas senaste, eller något av deras tidigare album är en chimär faller förstås på sin egen orimlighet eftersom dessa album finns, eller gör de? kanske är de bara fantasifoster i ditt medvetande.

Metalcore eller groove metal säger de som vet något att detta band framför genom sina musikaliska företaganden, svängigt och tungt är två ord jag kommer att tänka på när jag hör detta album. Jag recenserade nyligen ett band som går under namnet Criminal som jag tycker påminner väldigt mycket om detta band så nu har ni ett tips till om ni gillar Criminal eller Chimaira. Albumet har kompetent produktion som visar att det är ett band som varit med förr och som vet vad de håller på med. Tolv spår och femtio minuter är vad vi får på detta helvetesår från ett fantasifoster som uppenbarligen har varit med förr och vet vad de gör.

Jag föreställer mig att detta är ett ganska bra album, inget banbrytande eller fantastiskt men det är ett bra album. Mycket energi och riktigt tungt gung rakt igenom de tolv spåren och femtio minuterna. Inte så fantastiskt som vissa andra recensenter föreställer sig att det ska vara, det är ett album som fått några goda recensioner jag hittat på det så kallade internätet. Dock föreställer jag mig det som ett kompetent album speciellt med tanke på de problem med avhoppade monsterdelar som föregick inspelningarna som skedde med enbart tre av medlemmarna som dock efter inspelningen fyllts på med nya.

Man skulle kunna säga att monstret rest sig på nytt med ännu ett verk av helvetiska dyningar, tungt som fan och svängingt likt en ormsvans är vad det är. Om du gillar så kallad groove metal kommer du säkerligen älska detta, ett kompetent album med tolv mäktiga monsterspår som garanterat kommer att få dig att sluta grubbla över chimärer och istället headbanga lite grann.

HHHHHHH

Label: Long Branch Records/SPV
Tre liknande band: Criminal/Bleed the Sky/The Elite
Betyg: HHHHHHH (4/7)
Recensent: Daniel Källmalm
Read in english