Darkseed
Poison Awaits

Spår
1. Roads
2. Incinerate
3. Poison Awaits
4. Seeds Of Sorrow
5. All Is Vanity
6. Black Throne
7. A Dual Pact
8. Torn To Shatters
9. No Promise In The Heavens
10. Striving For Fire
11. Timeless Skies
12. King In The Sun
13. The Demon Within (Digipak Bonus)
14. Comptine D Un Autre Ete (Digipak bonus)


Band:
Harald Winkler – vocals
Thomas Herrmann – guitar
Tom Gilcher – guitar
Maurizio Guolo – drums
Armin Dörfler – keyboards
Michael Behnke – bass


Discography:
Romantic Tales (1994)
Midnight Solemnly Dance (1996)
Spellcraft (1997)
Give me Light (1999)
Diving Into Darkness (2000)
Astral Adventures (2003)
Ultimate Darkness (2005)


Info:
Produced by Tommy Herrmann

Released 2010-07-23
Recenserad 2010-08-09


Links:
darkseed.com
myspace
massacre

Doom metal kan ibland vara ett tveeggat svärd beroende på vilken form av doom metal det hela avser. Det finns ju den där kolmörka med långsamt grymtande sång och riff i slow motion eller så finns den som Candlemass en gång fick att slå igenom och som jag personligen ser mer som musik, Him är ju stora i den genren för er som gillar lite namedropping, jag kan fler bandnamn men jag tänker inte nämna dem här.

Darkseed härstammar från det tyska riket och av omslaget att döma fick jag mer uppfattningen om att det kunde röra sig om dödsmetall vilket dock inte var fallet fick jag erfara så snart jag började spela upp skivan. Darkseed har dock sina rötter i det dödsmusikaliska men har lämnat det träsket och trätt in i doom träsket istället.

Musikaliskt är relativt långsam musik som framförs av en mörk mässande stämma såsom brukar vara brukligt i genren, musikaliskt är det dock än rätt stor variation på vad vi får höra här på skivan och ibland får jag känslan av att det inte riktigt finns en enhetlig röd tråd som kan höras genom skivan men i den saken kan jag förstås misstaga mig.

Produktionen känns igen från genren och är egentligen ingenting speciellt, fokus är på stämman och att framhäva den där lite mässande känslan som finns skivan igenom. Ljudet är väl mixat och fritt från störande element, nästan lite känsla av minimalism till och från men det kan också bara vara något jag fått för mig. Skivan klockar in på dryga 65 minuter och det är verkligen dryga minuter, de sista tjugo känns ungefär som en lång väntan på att får välja nästa skiva och lyssna på densamma, känslan är dock att jag redan valt skiva när denna slutar.

Det är definitivt inte så att Darkseed är dåliga, de har fått bra betyg från olika publikationer och jag kommer också sätta ett positivt betyg (beroende på hur du ser det) på skivan, inte så högt som de andra jag sett men problemet är att jag tappar intresse och känsla för skivan ju längre in på densamma jag kommer.

Andra spåret Incinerate är ett riktigt hitspår som borde kunna sopa banan med det mesta faktiskt. Där har vi ett skönt sväng och framförallt en okompromissad demonstration av vad bandet faktiskt är kapabelt till. Jag tycker att det är synd att inte resten av spåren på skivan håller samma kvalité dock håller de en väldigt hög standard.

Detta är Darkseeds första skiva sedan 2005 och de har en ny sångare sedan dess och en ny bassist, jag kan inte jämföra deras sound med tidigare eftersom detta är min första bekantskap med bandet men en sak vet jag efter denna skiva och det är att de kan göra lite väl långa skivor.

Nu när jag arbetat in skivan kan jag konstatera att jag fått två bestående intryck, det ena är att det känns lite långdraget mot slutet, det andra är klart mer positivt eftersom det är det ruskigt sköna spåret Incinerate. Med kanske ett till spår som Incinerate och två färre spår hade detta varit riktigt bra, nu är det bara bra.

HHHHHHH

Bolag - Massacre Records
Tre liknande band - The Vision Bleak/Doomshine/Burden of Grief
Betyg: HHHHHHH
Recensent: Daniel Källmalm