Eternal Tears of Sorrow - Children of the Dark Waters

Spår
1. Angelheart, Ravenheart (Act II: Children of the Dark Waters)
2. Baptized By the Blood of Angels
3. Tears of Autumn Rain
4. Summon the Wild
5. Sea of Whispers
6. Midnight Bird
7. Diary of Demonic Dreams
8. When the Darkest Night Falls
9. Nocturne Thule


Band:
Altti Veteläinen – lead vocals, bass guitar
Jarmo Kylmänen – clean vocal/backing vocals
Janne Tolsa – keyboards
Jarmo Puolakanaho – rhythm guitar
Risto Ruuth – lead guitar
Juho Raappana – drums
Petri Sankala – drums (on tracks 2, 3, 6 and 11)
Petri left the band after first recording session


Gäster
Miriam Elisabeth Renvåg – female vocals
Heidi Parviainen – female vocals


Diskografi:
Sinner's Serenade (1997)
Vilda Mánnu (1998)
Chaotic Beauty (2000)
A Virgin and a Whore (2001)
Before the Bleeding Sun (2006)

Släppt 2009-05-22
Recenserad 2009-08-12


Länkar:
eternaltears.info
myspace
Wikipedia
massacre

Finska bandet med det långa namnet som jag hädanefter kommer att kalla ETOS eftersom det är så jobbigt att skriva Eternal Tears of Sorrow hela tiden, därför blir det ETOS vilket det förstås blir när man bara använder den första bokstaven i alla ord i namnet. Som att ett långt bandnamn inte vore nog, vad sägs om Children of the Dark Waters eller COTDW som jag tänker kalla den under resten av recensionen av samma skäl som jag förkortar bandnamnet.

Det är finsk extremmetal vi surrar om här, inte som Children of Bodom, nej lite lugnare och doomigare och framförallt klart mer sofistikerat. Det är mörkt och dystert skivan igenom men med lite snygga instrumenteringar och klassiska passager, allt i ett kraftfullt nedtonat mörker eller ett mörkt vatten kanske.

Det första som slår mig är omslaget som jag tycker är mycket snyggt med den där dystra grå ton som kan fungera så bra på ett skivomslag och för denna skiva är det en passform som mest förnimmer om min hand i en väl utvald handske.

Redan från inledande spåret vars långa namn jag inte ens orkar uttala förstår jag att detta är en grym skiva och den gör mig inte besviken på några punkter som jag kan hitta. Visst, kanske om jag skulle ta fram förstoringsglaset men det har jag ingen lust att göra. Istället fortsätter jag att ta mig igenom snygga och bra låtar med starka melodier och så vidare.

Be mig inte plocka en favoritlåt för att det kan jag inte, jag lyssnar och uppskattar vad jag har och kan inte finna något jag verkligen kan hylla utöver det övriga som erbjuds på denna skiva och i ett fall som denna skiva är det faktiskt en positiv sak.

Jag hade en massa idéer om superlativer och så vidare men jag måste säga att det inte fungerar just nu eftersom när jag började skriva om denna skiva insåg jag att jag inte hade så mycket att säga mer än att det är en riktigt bra skiva.

COTDW är en skiva jag starkt kan rekommendera till dig som söker någonting intressant i den extrema genren, detta är definitivt mer intressant än vad som är vardagsmat i den extrema genren.

Eternal Tears of Sorrow är riktigt bra, i alla fall på denna skiva.

HHHHHHH

Skivbolag - Massacre Records
Tre liknande band - To/Die/For/For My Pain.../Kalmah
Poäng: HHHHHHH
Recensent: Daniel Källmalm
rage1.html