Coronatus - Porta Obscura

Spår
1. Prologue
2. Exitus
3. Fallen
4. In Silence
5. Beauty in Black
6. Cast My Spell
7. In Your Hands
8. Mein Herz
9. Am Kreuz
10. Der Vierte Reiter
11. Strahlendster Erster
12. Flos Obscura (bonus)
13. Volles Leben (bonus)


Band:
Carmen R. Schäfer Vocals
Ada Flechtner Vocals
Jo Lang Guitars
Fabian Merkt Keyboards & Programming
Chriz diAnno Bass
Mats Kurth Drums


Diskografi:
Lux Noctis (2007)

Info
Recorded in Klangschmiede Studio E, Mellrichstadt, with Markus Stock. Mastered at Finnvox, Helsinki, by Mika Jussila.


Länkar:
coronatus.net
myspace
massacre records


Kvinnofrontad metall med symfoniska undertoner och sopranosång, rötter i det gotiska och så vidare. Det är en beskrivning som stämmer in på väldigt många band nu för tiden, den kvinnofrontade metallen har växt sig stor och det är väl i det facket vi kan sätta Coronatus.

Coronatus är ett tyskt band med så mycket som två kvinnliga sångare, en sopran i Carmen R. Schäfer som jag minns att jag hörde i ett band som kallades Mighty D från vår första era under tiden vi var en papperstidning, då gillade jag inte hennes sång. Sedan har vi Ada Fletcher som också står för sång. Skivan har producerats av Markus Stock som är känd från band som The Vision Bleak vilka är ett band jag verkligen gillar. Bandet har givit ut en skiva, Lux Noctis tidigare och den har tydligen fått strålande recensioner och sålt bra. Men nu är det bandets andra skiva som kallas Porta Obscura som ligger under luppen för mina kritiskt granskande ögon.

Så är detta tyska band så bra, eller är de bara ett i mängden? Jag skulle vilka säga att de inte är ett i mängden, snarare något mer eller mindre unikt, inget band låter direkt som dem, Coronatus har hittat ett eget sound i en genre som blir allt större. Coronatus är lite mer gotiska än de andra banden i genren, de är lite lugnare och lite mörkare och lite mer spännande, lite mer allt än i stort sett alla band i genren.

Skivan öppnar med ett snyggt intro där vi stiftar bekantskap med skivans titel och så vidare, lite standard men samtidigt inser jag att det är någonting annat än vad genren brukar bjuda på och det bekräftas när spåret Exitus ljuder i mina hörlurar. Sedan när spåret Fallen kommer då inser jag att denna skivan är riktigt spännande eftersom bandet nu sjunger på tyska och bandet är faktiskt allra bäst när de svänger till det på sitt modersmål. Det är då jag blir som mest imponerad över vad jag hör.

Spår som Fallen, Mein Herz, Am Kreuz, Der Vierte Reiter och Strahlendster Erster men även bonusspåret från debutskivan Volles Leben är riktigt bra. Bäst är Strahlendster Erster och Fallen som verkligen får mig att tro på metallen igen, jag har tappat tron tidigare men ett band som Coronatus får en verkligen att tro på det igen.

Detta är verkligen det bästa jag har hört sedan Ayreons senaste alster och det har kommit bra skivor sedan dess det vill jag lova. Men med alla dessa skivor i åtanke slår ändå Coronatus högre, mycket tack vare sina svängiga tyska låtar som onekligen lyfter detta band över de flesta andra i genren.

Om ni måste köpa en skiva i julklapp åt er själva finns det bara ett val med tanke på att ni redan har Ayreons senaste skiva så finns det ju inget annat val, eller hur?

Coronatus kan vara på väg att bli ett riktigt intressant namn i klass med storheter som Ayreon, The Vision Bleak, Styx, och så vidare. Porta Obscura är verkligen ett fantastiskt steg i riktning mot dessa storheter och den bästa skivan jag hört sedan Januari.

HHHHHHH

Skriven 2008-11-18

Skivbolag - Massacre
Tre liknande band - After Forever/Operatika/Epica
Poäng: HHHHHHH
Recensent: Daniel Källmalm